Ogier győzött Monte-Carlóban

2018. 01. 29.

Az M-Sport Ford World Rally Team számára úgy kezdődött az idei versenyszezon, ahogy remélték, hiszen Sébastien Ogier és Julien Ingrassia elsőként értek célba a Monte-Carlo Rallyn, Elfyn Evans és Daniel Barritt autója pedig hatodik lett, így a csapat jelenleg az első helyen áll a FIA Rally Világbajnokság gyártói és egyéni tabelláján.

Sébastien Ogier és Julien Ingrassia, az EcoBoost-motoros Ford Fiesta WRC pilótája és navigátora immár zsinórban ötödször győztek a Monte-Carlo Rallyn. A rajttól a célig mindvégig vezető páros fegyvertárában minden megvolt, ami egy ilyen verseny megnyeréséhez kell: sebesség, stratégia – és némi szerencse. A négy szakaszgyőzelmet is bezsebelő franciák a stratégia mestereinek számítanak, így még a legkedvezőtlenebb körülményekből is képesek voltak előnyt kovácsolni. Az eredmény egy újabb Monte-győzelem, ami remélhetőleg az első lépés a bajnoki cím megszerzéséhez.

Szakasz eredmények:

SS14: 1.

SS15: 8. (+11.7)

SS16: 6. (+24.8)

SS17: 5. (+8.1)



Sébastien Ogier:

„Monte-Carlo mindig komoly kihívásnak számít, de idén extrém nehéz körülmények közt kellett versenyeznünk. Szerintem még sosem törtük ennyit a fejünket a gumiválasztáson, de szerencsére nem hibáztunk. Azt hiszem, ezen a hétvégén mindenki vétett néhány hibát – velem együtt –, de az a helyzet, hogy szinte lehetetlen volt tökéletesen autózni. Szerencsére nekünk csak apróbb hibáink voltak, és elég nagy előnyünk volt ahhoz, hogy ezeket helyrehozzuk. Így aztán a szezonindítás a lehető legjobban sikerült, én pedig szeretnék gratulálni a csapatnak, mert nagyon keményen dolgoztak. Tudom, hogy most ők is fellegekben járnak az eredmény miatt. A mezőny keményebb, mint valaha – ezért is nagyon fontos, hogy ilyen jól nyitottunk.”


Elfyn Evans:

„Idén a szokásosnál is keményebb volt a futam, számunkra pedig különösen, hiszen már az első szakaszon sok időt veszítettünk. A rákövetkező napokon már nagyon jó tempóban autóztunk, de összességében túl sok apró hibát vétettünk. Nem mindig sikerült okos döntéseket hozni a megfelelő pillanatban, és ennek az volt az ára, hogy ma nem sikerült igazán jó eredményt elérnünk. Persze jó érzés, hogy a sebességünk megfelelő volt, de ennél jobban kell teljesítenünk a többi futamon.”


Malcolm Wilson csapatfőnök:

„A szezon még annál is jobban alakul, mint ahogy a hétvége elején reméltük. A Monte-Carlo Rally az a futam, ahol mindenki győzni akar, így hát fantasztikus érzés, hogy ilyen remekül teljesítettünk; egyszerűen elképzelni sem tudok annál jobb eredményt, mint hogy mindhárom tabellán mi állunk az első helyen. Sébastien és Julien most tényleg uralták az autót és a mezőnyt. Majdnem minden versenyző hibázott, de ők mindvégig kiválóan összpontosítottak. Náluk jobban senki sem tudja tartani magát a stratégiához, így nem meglepő, hogy már hat éve veretlenek ezen a pályán.

Elfinnek balszerencséje volt, mert csütörtök este sok időt veszített, de szívósan küzdötte magát előre, és ma már a negyedik helyezésre is esélyes lehetett volna, ha a körülmények kicsit kiszámíthatóbbak. Ha minden a tervek szerint megy, a tempója alapján akár még dobogós helyet is szerezhetett volna – ebből pedig mindenképpen bátorítást meríthet a későbbiekre nézve.

Bryan is szép teljesítménnyel debütált a Ford Fiesta WRC volánja mögött. Sajnos nem könnyű úgy versenyezni, ha az utolsó pillanatban kell navigátort váltani, de ő így is nagyon intelligensen autózott és rengeteget tanult, amire biztosan építhet majd, amikor Korzikán újra csatlakozik a csapathoz.”



ÖSSZESÍTÉS

1. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) 4:18:55.5

2. Ott Tänak / Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +58.3

3. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +1:52.0

4. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroen DS3 WRC) +4:43.1

5. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +4:53.8

6. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +4:54.8

7. Esapekka Lapp / Janne Ferme (Toyota Yaris WRC) +4:57.5

8. Bryan Bouffier / Xavier Panseri (Ford Fiesta WRC) +7:39.5

9. Craig Breen / Scott Martin (Citroen DS3 WRC) +9:06.7

10. Jan Kopecky / Pavel Dresler (Skoda Fabia R5) +16:43.0


EGYÉNI BAJNOKSÁG

1. Sébastien Ogier - 26

2. Ott Tänak - 18

3. Jari-Matti Latvala - 17

4. Kris Meeke - 17

5. Thierry Neuville - 14

6. Elfyn Evans - 8

7. Esapekka Lapp - 6

8. Bryan Bouffier - 4

9. Andreas Mikkelsen - 3

10. Craig Breen - 2


A GYÁRTÓK BAJNOKSÁGA

1. M-Sport Ford World Rally Team - 33

2. Toyota Gazoo Racing WRC - 33

3. Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team - 18

4. Hyundai Motorsport - 14



Forrás: Ford Sajtószoba




Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Szántó Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Szántó Kft.