Ford autótesztelő robotok

2021. 08. 16.

A Ford autótesztelő robotjai segítenek, hogy a járművek a legkeményebb feltételek közt is helytálljanak

2021. 08. 11. - A Ford csúcsmodern ‘Időjárás Gyárában’ még sosem volt ekkora a nyüzsgés. A létesítményben egyszerre akár többféle extrém körülmény is szimulálható, így a mérnökök az elmúlt időkben sok olyan tesztet szerveztek ide, amelyeket az utazási korlátozások miatt nem hajthattak végre a közutakon.

De bármennyire is valósághűek is az itt teremtett körülmények, egyszer még a legtapasztaltabb emberi tesztsofőr is elfárad – vagy éppen rosszul lesz, amikor a nagy magasságban végzett tesztek folynak.

Éppen ezért a Ford munkába állított két tesztelő robot. Shelby és Miles* - ahogy a munkatársak becézik őket – átvállalják a munka nehezét, különösen a magassági próbákon, ahol fontos követelmény, hogy a teszteket többször egymás után, hibátlanul kell megismételni.

Hogyan működik?

Ford Robot

A Kölnben működő modern létesítmény, az Időjárás Gyár biztosítja, hogy az autósok olyan járművekkel közlekedhessenek, ami elviseli a szaharai, szibériai, vagy a legmagasabb alpesi csúcsokon uralkodó körülményeket.

Az emberekkel végzett szélcsatorna-tesztek során – különösen a nagy tengerszint fölötti magasságokon – rengeteg biztonsági előírást kell betartani: például oxigénpalackokat, orvosi ügyeletet és mentőautót kell biztosítani a helyszínen, a tesztvezetőt pedig folyamatosan figyelni kell.Ezzel szemben a két tesztrobot gond nélkül működik -40 és +80 Celsius fok közötti hőmérsékleten, és persze bármilyen magasságban, ráadásul sokféle vezetési stílusra beprogramozhatók.A robot a lábaival kezeli a gáz-, fék- és kuplungpedált, egyik kezével a sebességfokozatokat kapcsolja, a másik pedig a motor beindítására és leállítására szolgál.

A Ford természetesen továbbra is folytatja autói tesztelését Európa és a világ különböző helyszínen, például az osztrák Grossglockner hegycsúcson, vagy Svédországban, a hó borította Arjeplog régióban.

Idézetek

“Két új tesztsofőrünk fantasztikusan kiegészíti a csapatot, hiszen nyugodt szívvel rájuk bízhatjuk a leggonoszabb, nagy magasságban vagy izzó hőségben végzendő munkákat. Ha egy robot ül a vezetőülésben, akkor egész éjjel mehet a tesztelés, és sosem kell leállnunk azért, mert a vezető szeretne egy szendvicset, vagy mert ki kell mennie a mosdóba.”

Frank Seelig, a Ford Europe szélcsatorna-tesztjeinek vezetője

* Carrol Shelby és Ken Miles kulcsszereplői voltak a Ford GT40 fejlesztésének, ami 1966-ban megnyerte a 24 órás Le Mans versenyt. Shelby nevét több, általa átépített Ford Mustang is viseli.

Időpontfoglalás

A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.


Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Szántó Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Szántó Kft.