Új Formula autót leplezett le a Ford Genfben

2015. 03. 10.
A Ford a Genfi Autószalonon mutatja be az 1,6 literes EcoBoost motorral hajtott vadonatúj MSA Formula versenyautót. A magas műszaki színvonalú szénszálas karosszériával készített együléses gép világszerte versenybe száll majd a FIA által is akkreditált Formula 4 bajnokságokon. Az MSA Formula az angliai Brands Hatch versenypályán áll először rajthoz, a Nagy-Britanniában rendkívül sikeresnek bizonyult Formula Ford Bajnokságon.

A turbótöltés, a Kettős Független Változó Szelepvezérlés és a nagy nyomású közvetlen üzemanyag-befecskendezés segítségével a Ford 1,6 literes EcoBoost motorja 160 lóerős teljesítményt kínál. Ez az erőforrás 2012 és 2014 között igen sikeresnek bizonyult az angliai Formula Ford futamokon; a motort a Ford az Egyesült Királyságban tervezte és gyártja, s az egység vételára a FIA által meghatározott árhatár alatt van.

A motorokat és a vezérlő elektronikát a Sodemo szállítja a csapatok számára, miután próbapadon tesztelte az elkészült blokkokat, és hivatalosan igazolta, hogy teljesítményük megfelel a +/- 1,5 százalékos tűréshatárnak.

Az MSA Formula versenyautó szénszálas monocoque karosszériája megfelel a FIA jelenlegi biztonsági előírásainak; a karosszériát a neves francia gyártó, a Mygale szállítja. A Magny-Cours-ban működő Mygale céget Bertrand Decoster alapította 1989-ben. A vállalat első autója egy Formula Ford volt, és a Mygale karosszéria világszerte számos bajnokságot nyert – köztük a tíz legutóbbi Formula Ford bajnokságot is Nagy-Britanniában.

A Mygale F4 karosszériát a FIA F3-as szintű biztonsági előírásai szerint tervezték; a pilóta testi épségét első-hátsó erőhatás-elnyelő struktúra, erős oldalpanelek, bukókeret, FIA fejtámlarendszer, kerékrögzítő kábelek, FIA biztonsági ülés és összecsukló kormányoszlop védi.

Az MSA Formula autók Hankook slick abroncsainak gumikeveréke és szerkezeti kialakítása megegyezik a FIA F3 Európai Bajnokságában használ abroncsokéval. A versenyzők így értékes tapasztalatokat szerezhetnek a gumik karakterisztikájáról, még mielőtt eggyel feljebb lépnének a FIA versenykategóriáiban. A Ford a Hankook céggel közösen azt a jutalmat ajánlotta fel az MSA Formula géppel versenyző 2015-ös bajnoknak, hogy részt vehet a legjobb FIA F3 csapat tesztjén. A győztes emellett 40.000 eurós pénzjutalomra is számíthat – és persze újabb pontokra a Formula 1-es versenyzésre feljogosító FIA Super Licence megszerzéséhez.

2015-ben az MSA Formula több mint 30 alkalommal áll majd rajthoz a híres Brit Túraautó Bajnokság együléses versenygépek számára rendezett előfutamain, amit az Egyesült Királyságban élőben közvetít az ITV4 csatorna.

Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Szántó Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Szántó Kft.