Új lendületet kapott az okostelefon alkalmazások autós használatát szolgáló SmartDeviceLink fejlesztése

2015. 06. 10.
A Toyota tanulmányozni kezdte a Ford AppLink™ nyílt forráskódú változatát, a SmartDeviceLink vagy SDL technológiát, hogy a jövőben a japán márka vásárlói is autójuk kezelőszerveivel, érintőképernyőjével vagy hangutasításokkal vezérelhessék és használhassák az okostelefonjukon futó alkalmazásokat. Ha az SDL technológiát több autógyártó is átveszi, akkor a vásárlók számára egyre több lehetőség nyílik okostelefonjuk használatára.

A Toyota ma bejelentette, hogy csatlakozik a SmartDeviceLink fejlesztéséhez, s ezzel új lendületet kapott e nyílt forráskódú szoftver-projekt, amelynek célja, hogy megoldást kínáljon az okostelefonos alkalmazások használatára az autókban.

“Az autóiparban egy-egy termék sajátosságához a műszerfal kezelőfelületének kialakítása és az okostelefonos kapcsolat módja is nagyban hozzájárul,” magyarázta el Don Butler, a Ford Motor Company Kapcsolódó Járművek és Szolgáltatások részlegének ügyvezető igazgatója. „A Fordnál úgy tartjuk, hogy a vásárlóinknak nyújtott élmény meghatározó eleme a volán mögött töltött idő, ezért igyekszünk ennek minden aspektusát megvizsgálni és kielemezni. Örömmel tapasztaljuk, hogy más autógyártók is ezt az utat választják, ezért örömmel működünk együtt velük, hiszen ez még nagyobb mérvű támogatást jelent az SDL technológiát fejlesztő közösség számára.”

A SYNC® rendszerrel felszerelt Fordokban az AppLink™ rendszer egyfajta alkalmazásprogramozási interfészként (API) szolgál, lehetővé téve, hogy az okostelefonos alkalmazásokat (Spotify, Glympse, iHeartRadio, Pandora stb.) az autósok egyszerűen, hangvezérléssel vagy a műszerfal kapcsolóival használhassák. Ide kattintva többet is megtudhat az AppLink működéséről. A Ford megnyitotta az AppLink forráskódját a programozói közösségek számára, hozzájárulva ezzel a SmartDeviceLink technológia kidolgozásához. Ezzel az volt a vállalat célja, hogy lendületet adjon az autókban is használható alkalmazásokat fejlesztő programozóknak, utat mutatva ezzel más autógyártók számára is, akik fontosnak tartják, hogy különféle innovatív szórakoztató rendszerekkel biztosítsák vásárlóik számára az okostelefonos alkalmazások fedélzeti használatát. Az SDL szoftver segítségével az autósok a jármű saját kezelőszerveivel (a központi érintőképernyővel, gombokkal, illetve hangvezérléssel) menet közben is akadálytalanul képesek használni ezeket az appokat.

A Toyota mérnökei aktívan részt vesznek az SDL projektben, és a japán autógyár a Forddal és a Livio vállalattal történő együttműködés további módjait is megvizsgálja. A Livio a Ford Motor Company leányvállalataként irányítja a SmartDeviceLink projektet, ami a www.genivi.org és www.github.com/smartdevicelink oldalakon is megtalálható.

Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Szántó Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Szántó Kft.