Ford Digitális Szervizkönyv

2018. 01. 30.

Magasabb használtautó értéket ígér a Ford Digitális Szervizkönyve


Az emberek egészségmegőrzésében, illetve gyógyításában nagy jelentősége van a korábbi diagnózisok pontos ismeretének. Ezt szolgálják az egészségügyi „kartonok”, amikben minden fontos kórelőzményt megtalálnak a szakorvosok. Ugyanez az autókra is elmondható, hiszen minden márkakereskedésben történő szervizelés esetén bejegyzés készül az autó szervizkönyvébe. Míg az egészségügyben épp most történik a „kartonok” elektronikus nyilvántartásra való cseréje, úgy az autóiparban az autók szervizelésének elektronikus nyilvántartása már elterjedtebb gyakorlat.

Az autókhoz régóta tartozik papír alapú szervizkönyv, aminek a megbízhatósága nem minden esetben 100%-os. Az ebből eredő problémák elkerülése érdekében az autógyártók közül elsőként a Ford vezette be a Digitális Szervizbejegyzési Rendszerét (DSR). A DSR-ben a személyautók és a haszongépjárművek karbantartását és javítását rögzítik a Ford márkaszervizek kiválóan képzett szakemberei. Az új megoldással a nyomtatott szervizfüzetbe gyűjtött pecsétek helyett az online adatbázis igazolja a kötelező karbantartások és egyéb munkák megtörténtét.

Egy autó élettartamára a használat módja mellett – sőt, még némileg ezt is ellensúlyozni képes módon – a karbantartások gyakorolják a legnagyobb hatást. Ezek nyilvántartása legalább annyira fontos, mint az emberek egészségi állapotának pontos ismerete. Természetesen az adatok biztonsága elsődleges, így a DSR ezen a téren is a legmagasabb színvonalat képviseli és a papír alapú szervizkönyvvel szemben hamisíthatatlan.

Amíg valakinek csak egyetlen autóra kell odafigyelnie, addig még van esélye arra, hogy minden esedékes, vagy szükségessé váló karbantartási, javítási munkát időben elvégeztessen. De akinek több autója van, annak lehetséges, hogy az előírt karbantartásokra való odafigyelés is kívül esik a komfortzónáján. Számukra is, illetve a több autót üzemeltető vállalkozások számára jelent nagy segítséget, ha az élet sok más területéhez hasonlóan az „okos” eszközök és alkalmazások leveszik ezt a terhet a vállukról.

A DSR-ben minden olyan karbantartási, javítási művelet megtalálható, melyet egy Fordon a márkaszervizben elvégeznek.


Mit tartalmaz a DSR?

Könnyen ellenőrizhető benne a szerviztörténet. Egy autó használata során több olyan karbantartási munkát is el kell rajta végeztetni, amik közvetve és közvetlenül is kihatnak a megbízhatóságára, a gazdaságosságára, és nem utolsó sorban az értékére. A DSR-ből pontosan megtudható, melyik műveletet mikor – időben és térben (km-óra állásnál) – végezték el, így nem fordulhat elő, hogy valami kimarad, vagy esetleg duplán is elvégzi a szerviz.


  • A szervizműveletek részletesebben dokumentálhatók, mint korábban.
  • A gépjármű szerviztörténete egész Európában elérhetővé válik.
  • A szerviztörténet bármikor kinyomtatható, így az szervizműveletek akár harmadik fél, pl. egy új tulajdonosjelölt számára is bemutathatók.
  • A gépjármű egész élettartama alatt biztosítható, hogy nem vesznek el a szervizigazolások.
  • A hiteles igazolásnak köszönhetően a DSR-rel rendelkező Ford továbbértékesítés esetén többet ér.


Digitális szervizigazolással rendelkező használt Ford vásárlásakor nagyobb a védettség a kilométeróra visszaállítása, illetve az esetlegesen el nem végzett karbantartásokból adódó következmények ellen. (A rendszerben visszamenőleges adatrögzítés nem lehetséges.) A DSR-be csak erre feljogosított szerviz tehet bejegyzést, ami nem csak a karbantartási/javítási munka megtörténtét, hanem annak szakszerűségét is igazolja egyben.


Mennyit ér a pontosan vezetett szervizkönyv?

Kroneraff István, használtautó kereskedő szerint a használtpiaci árban az eltérés átlagosan 10%-30% között van a szervizkönyves autók javára, de típustól, évjárattól, kilométertől függően lehet akár sokkal több is. Egy öregebb autó, amelyikben az átlagtól kirívóan kevesebb kilométer van, és ezt szervizkönyvvel, leinformálhatóan lehet igazolni, valamint az állapota is olyan, akár 40-50%-kal is drágább lehet, mint a kínálat alsó-, középső árkategóriába tartozó autók. Egy 15-20 éves autónál – amik Magyarországon a kínálat jelentős részét alkotják – ez a különbség akár 100% is lehet. Nem csak az árra van hatással az igazolható szerviztörténet, hanem magára a tranzakció létrejöttére is. Sokkan rövidebb idő alatt történik meg az adásvétel, mint egy ismeretlen előéletű autó esetében.


Forrás: Ford Sajtószoba


További információ E-mailt/visszahívást kérek!

Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Szántó Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Szántó Kft.